فهرست مطالب

روابط خاک و گیاه - پیاپی 26 (تابستان 1395)

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 26 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • فاطمه لطفی، حمید سودایی زاده، سید علی محمد میرمحمدی میبدی، اصغر مصلح آرانی صفحات 1-9
    هیدروژل ها به دلیل جذب مقادیر زیاد آب قادرند ضمن جلوگیری از فرونشت عمقی آب، کارایی مصرف آب در گیاهان را افزایش داده و اثرهای خشکی ناشی از تنش شوری را در آن ها کاهش دهند. به منظور بررسی اثر دو نوع سوپرجاذب استاکوزورب و زانوس بر رشد خیار گلخانه ای در شرایط خاک شور، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و با 12 تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه یزد اجرا گردید. در مرحله اول آزمایش، اثر کاربرد پلیمرهای سوپرجاذب استاکوزورب و زانوس در سه سطح (صفر، 3 و 6 گرم در کیلوگرم خاک خشک) بعد از 25 روز از تاریخ کاشت با اندازه گیری صفات تعداد برگ، ارتفاع گیاه و طول و عرض برگ بررسی شد. در مرحله دوم، صفات فوق به همراه شمارش تعداد گل بعد از 35 روز و صفات وزن تر و خشک در پایان دوره رشد گیاه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که استفاده از استاکوزورب در خاک شور (5EC= دسی زیمنس بر متر)، در هر دو مرحله نمونه برداری، مقادیر کلیه صفات مورد بررسی را نسبت به شاهد به طور معنی داری افزایش داد. کاربرد دو مقدار مختلف وزنی هیدروژل زانوس در خاک شور، بجز بر تعداد گل، اثر معنی داری بر سایر صفات مورد اندازه گیری در مقایسه با شاهد نداشت. تغییرات تعداد گل در هر دو هیدروژل و تفاوت آن در دو سطح مقدار کاربردی، نشان داد که استفاده از سوپرجاذب می تواند در افزایش عملکرد تحت شرایط دشوار بسیار مهم تلقی شود.
    کلیدواژگان: سوپرجاذب، هیدروژل استاکوزورب، زانوس، خاک شور
  • حمیدرضا رحمانی، ابراهیم محمدی گل تپه، ناصر صفایی صفحات 11-21
    اندوفیت های میکروبی که از مهمترین میکروارگانیسم های خاک محسوب می شوند با ایجاد تغییرات ژنتیکی، فیزیولوژیک و اکولوژیک در گیاهان میزبان خود، عملکرد آنها را در واحد سطح افزایش می دهند .قارچ Pirifomospora indicaاز اعضای راسته Sebacinales می باشد که باعث افزایش بیومس گیاه و مقاومت آن به تنش های زنده و غیرزنده می گردد. در تحقیق حاضر، تاثیر غلظت های صفر (شاهد)، 80، 160، 250 و 330 اسپور در میلی لیتر، قارچ اندوفیت P. indicaبر ارتفاع بوته، شاخص کلروفیل و شاخه زایی گیاه توت فرنگی در کشت هیدروپونیک در قالب طرح کاملا تصادفی در 28 تکرار مورد بررسی قرار گرفت. قارچ P. indica در غلظت های مختلف به صورت روش تزریق پای بوته به گیاهان توت فرنگی تلقیح شد. دو ماه پس از مایه زنی قارچ، ارتفاع بوته با دستگاه کولیس دیجیتال و شاخص کلروفیل با استفاده از دستگاه SPAD اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بیشترین میزان شاخص کلروفیل، شاخه زایی و ارتفاع بوته مربوط به تیمار 330 اسپور در میلی لیتر به ترتیب با 15، 30 و 5/24 درصد افزایش نسبت به شاهد می باشد. همچنین، بین تیمارهای 80، 160 و 250 اسپور در میلی لیتر در مورد صفات مذکور اختلاف معنی داری مشاهده نشد. در حالی که تیمار 330 اسپور در میلی لیتر با بقیه تیمارها اختلاف معنی داری (01/0P≤) داشت. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که غلظت های زیاد قارچ P. indica می تواند باعث افزایش صفات مذکور شود و در نتیجه تاثیر مثبت بر رشد و عملکرد گیاه توت فرنگی داشته باشد.
    کلیدواژگان: Pirifomospora indica، توت فرنگی، هیدروپونیک، اندوفیت، شاخص کلروفیل، ارتفاع بوته
  • اسما بستامی، مجید مجیدیان صفحات 23-33
    به منظور مقایسه تاثیر قارچ میکوریزا و کود فسفات زیستی با کود دامی بر خصوصیات رشد و وزن خشک گیاه دارویی گشنیز، آزمایشی گلدانی در دانشکده علوم کشاورزی گیلان به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در سه تکرار در سال 1391 اجرا شد. فاکتورهای مورد آزمایش شامل قارچ میکوریزا Glomus mosseae (تلقیح و عدم تلقیح)، کود فسفات زیستی در سه سطح (صفر، 35 و 70 کیلوگرم در هکتار) و کود دامی (گاوی) در سه سطح (صفر، 10 و 20 تن در هکتار) بود. نتایج نشان داد که تلقیح میکوریزایی و کود فسفات زیستی تاثیر معنی داری بر تمامی صفات مورد ارزیابی داشت. بیشترین وزن خشک بوته، قطر ساقه، تعداد شاخه های فرعی، ارتفاع بوته، طول ریشه، وزن خشک ریشه، کلروفیل و کاروتنوئید کل برگ در اثر تلقیح میکوریزا حاصل شد که به ترتیب 24، 200، 23، 50، 13، 33، 36 و 58 درصد بیشتر از کاربرد 20 تن در هکتار کود دامی بود. ولی بیشترین تعداد چتر در بوته در اثر کاربرد 70 کیلوگرم در هکتار کود فسفات زیستی حاصل شد که 4% بیشتر از کاربرد 20 تن در هکتار کود دامی بود. طبق نتایج، کودهای زیستی، شامل تلقیح میکوریزا و کود فسفات زیستی، شرایط بهتری را نسبت به کود دامی در افزایش عملکرد گیاه دارویی گشنیز جهت دستیابی به کشاورزی پایدار در شرایط گلخانه ای فراهم آوردند.
    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، قارچ میکوریزا، کود فسفات زیستی، کود دامی، گشنیز
  • عباس پ یمانی فروشانی_نفیسه پورجواد_مریم حقیقی_جهانگیر خواجه علی صفحات 35-46
    با توجه به افزایش استفاده از کود های ورمی کمپوست در کشت های گلخانه ای، اثر کاربرد کود ورمی کمپوست در کشت گیاه گوجه فرنگی بر ویژگی های این گیاه و یکی از آفات مهم آن، سفیدبالک گلخانه Trialeurodes vaporariorum (Hem:Aleyrodidae)، بررسی شد. در تمام آزمایش ها، پنج تیمار شامل گیاهان شاهد و تیمار شده با کود جامد به میزان 30 و 60 درصد بستر کشت و عصاره آبی ورمی کمپوست 20 و 40 درصد استفاده گردید و اثر ورمی کمپوست بر سفیدبالک گلخانه در دو حالت دارای حق انتخاب (آزاد در انتخاب میزبان) و بدون حق انتخاب (محدود به گیاه خاص) بررسی شد. نتایج، نشان دهنده افزایش معنی دار وزن خشک اندام هوایی و ریشه گوجه فرنگی در اثر کاربرد کود ورمی کمپوست بود، به طوری که بیشترین افزایش (به ترتیب 18 و 12 برابر) در تیمار کود جامد 60% مشاهده شد. بیشترین میزان نیتروژن (mg/kg 43/0)، پتاسیم (mg/kg 56/14) و فنول (ppm 46/1130) در گیاهان تیمار کود جامد 60% ثبت گردید. همچنین، درصد آلودگی برگ ها به تخم سفید بالک با کاربرد کود ورمی کمپوست کاهش یافته، به گونه ای که کمترین میزان به ترتیب در تیمار کود جامد 60% (67/6 درصد)، کود جامد 30% (97/8 درصد) و عصاره آبی 40% (53/10 درصد) به دست آمد. میزان مرگ و میر در پوره سن دوم، که مرحله ثابت شدن حشره روی گیاه و شروع مکیدن شیره گیاهی است، با کاربرد کود، افزایش 10 درصدی نشان داد.
    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، آفت مکنده، آزمایش دارای حق انتخاب، آزمایش بدون حق انتخاب، کشت گلخانه ای
  • لیلا غلامی، جعفر یثربی، نجفعلی کریمیان، مهدی زارعی، عبدالمجید رونقی صفحات 47-58
    به منظور مطالعه اثر سطوح روی، همزیستی میکوریز آربوسکولار و ماده آلی بر رشد و جذب عناصر غذایی کم مصرف گیاه ذرت در یک خاک آهکی، آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. در این آزمایش، روی در سه سطح (صفر، 5 و 10 میلی گرم روی در کیلوگرم خاک)، دو نوع ماده آلی (کود گوسفندی و کمپوست زباله شهری، هر یک در دو سطح صفر و 1% وزنی) و قارچ در دو سطح (بدون قارچ و مایه زنی با قارچ Glomus intraradices ) به خاک افزوده شدند. پس از گذشت 8 هفته، گیاهان برداشت شده و جهت انجام تجزیه شیمیایی به کار رفتند. ریشه ها جهت تعیین درصد کلونیزاسیون ریشه مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش سطح روی مصرفی، میزان ماده خشک، درصد کلونیزاسیون ریشه، جذب کل روی و مس افزایش، و جذب کل آهن و منگنز گیاه ذرت کاهش یافت. همزیستی قارچ میکوریز آربوسکولار با گیاه ذرت سبب افزایش ماده خشک، درصد کلونیزاسیون ریشه و جذب کل روی، آهن، منگنز و مس گردید. کاربرد هر دو نوع ماده آلی سبب افزایش میزان ماده خشک، درصد کلونیزاسیون ریشه و جذب کل روی، آهن، منگنز و مس گیاه ذرت گردید.
    کلیدواژگان: عناصر کم مصرف، میکوریز آربوسکولار، ماده آلی، ذرت
  • بصیرا کرمانی زاده، احمد غلامعلی زاده آهنگر، سید کاظم صباغ، علیرضا سیروس مهر صفحات 59-69
    این تحقیق به منظور ارزیابی اثرهای مستقیم کودهای آلی و بیولوژیک بر عملکرد و میزان جذب عناصر غذایی دو رقم گندم بومی منطقه سیستان، به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه زابل انجام شد. فاکتور کود در 8 سطح ]ورمی کمپوست (F1)، ورمی کمپوست+ کمپوست (F2)، ورمی کمپوست+ میکوریز (F3)، ورمی کمپوست+ میکوریز+ کمپوست (F4)، کمپوست (F5)، کمپوست + میکوریز (F6)، میکوریز (F7) و نمونه شاهد (عدم کاربرد کود، F8)[ به همراه دو رقم گندم بولانی ((C1 و کراس بولانی (C2) در نظر گرفته شد. نتایج بررسی اثر متقابل تیمارها نشان داد که بیشترین عملکرد دانه (13/1 گرم در گلدان) از ترکیب تیمارهای میکوریز و کراس بولانی (F7C2) به دست آمد. برای درصد نیتروژن جذب شده توسط گندم، ترکیب های تیماری کمپوست + میکوریز و کراس بولانی (F6C2) و ورمی کمپوست+ کمپوست و کراس بولانی (F2C2) مناسب تر هستند. بیشترین درصد پروتئین (27/10 درصد) نیز از ترکیبات F6C2 و F2C2 به دست آمد. به طور کلی، ترکیب های کودی F6C2 و F2C2 برای رقم های گندم بولانی و کراس بولانی مناسب به نظر می رسند.
    کلیدواژگان: گندم، کود آلی، ورمی کمپوست، میکوریز، کمپوست
  • زهرا پنام، علیرضا آستارایی، امیر لکزیان صفحات 71-83
    این مطالعه به منظور بررسی اثر اکسید روی (نانو و معمولی) و قارچ Glomus intraradices بر اجزای عملکرد و غلظت عناصر کم مصرف در گیاه لوبیا سبز، با آرایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و سه تکرار، در شرایط گلخانه انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل دو سطح گلوموس اینترارادیسز (حضور و عدم حضور)، دو نوع اکسید روی (نانو و معمولی) و چهار سطح اکسید روی (صفر، 50، 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم) بودند. نتایج نشان داد که تیمار 100 میلی گرم بر کیلوگرم نانوذرات اکسید روی با گلوموس اینترارادیسز تاثیر معنی داری بر رشد و عملکرد لوبیا سبز داشتند. غلظت روی، مس و آهن در گیاه، وزن خشک ریشه و ساقه در گلدان، طول ریشه و ساقه در گلدان و وزن 100 دانه افزایش یافت. تیمارهای نانوذرات اکسید روی، همه پارامترهای اندازه گیری شده را نسبت به تیمارهای اکسید روی معمولی بهبود بخشیدند. همچنین، گلوموس اینترارادیسز تاثیر معنی دار مثبتی بر غلظت روی، مس و آهن در گیاه لوبیا سبز داشت.
    کلیدواژگان: فناوری نانو، نانوکودها، قارچ گلوموس اینترارادیسز، لوبیا سبز
  • صدیقه محمودی، عبدالرحمان محمدخانی، وحید روحی صفحات 85-97
    آلوئه ورا از جمله گیاهان دارویی مقاوم به خشکی و گرما است که ژل آن در صنایع دارویی، بهداشتی و غذایی کاربرد زیادی دارد. این آزمایش در سال 1391 به منظور بررسی اثر تنش شوری ناشی از کلرید سدیم و کلرید کلسیم بر وزن برگ و ژل و درصد و نسبت برخی عناصر در آلوئه ورا در گلخانه پژوهشی دانشگاه شهرکرد اجرا گردید. این پژوهش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 16 تیمار در سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل غلظت های صفر (شاهد)، 30، 60 و 90 میلی مولار کلرید سدیم، 5، 10 و 20 میلی مولار کلرید کلسیم و ترکیب این دو نمک بودند. بر اساس نتایج به دست آمده، اثر شوری بر وزن تر و خشک برگ ها و ژل، درصد سدیم، کلسیم، منیزیم و پتاسیم و نسبت های K/Na و Ca/Na برگ معنی دار بود. افزایش غلظت نمک های NaCl، CaCl2 و یا ترکیب آنها باعث کاهش درصد منیزیم، کلسیم و پتاسیم بافت، میزان ژل و عملکرد برگ گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که آلوئه ورا چندان در برابر شوری متحمل نیست و کشت آن در شرایط خاکی با شوری بیش از 7 دسی زیمنس بر متر توصیه نمی شود. به طور کلی، در شرایط EC یکسان، اثر سمیت کلرید سدیم بیش از کلرید کلسیم است و توجه به تغذیه پتاسیم و کلسیم در شرایط تنش شوری اهمیت زیادی دارد.
    کلیدواژگان: آلوئه ورا، تنش شوری، ژل، عناصر معدنی
  • علی ضیایی، محمد مقدم، بهاره کاشفی صفحات 99-111
    به منظور بررسی تاثیر پلیمرهای سوپرجاذب و تنش خشکی بر برخی خصوصیات مورفولوژیک گیاه رزماری، پژوهشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با چهار سطح تنش خشکی (آبیاری در حد 100، 75، 50 و 25 درصد ظرفیت زراعی) و دو سطح سوپرجاذب (بدون سوپرجاذب و یک گرم در سوپر جاذب کیلوگرم خاک) در چهار تکرار، در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه انجام گرفت. صفات مورد ارزیابی شامل ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی، وزن تر و خشک اندام هوایی، ریشه و کل گیاه و همچنین وزن خشک برگ و ساقه بود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که اثر متقابل این دو عامل بر تمام صفات مورد بررسی بجز ارتفاع بوته، وزن خشک برگ و نسبت وزن خشک برگ به ساقه معنی دار بود. بیشترین تعداد شاخه فرعی (55/9 شاخه در بوته)، وزن تر ریشه (7/17 گرم در بوته)، وزن خشک ریشه (10 گرم در بوته) و وزن خشک کل گیاه (75/33 گرم) در تیمار 100% ظرفیت زراعی و همراه با کاربرد سوپرجاذب مشاهده شد. همچنین، بیشترین وزن خشک برگ (3/12 گرم در بوته) و ساقه (3/13 گرم در بوته)، وزن تر اندام هوایی (3/58 گرم در بوته) و وزن خشک اندام هوایی (8/23 گرم در بوته) و وزن تر کل (7/71 گرم در بوته) در تیمار 100% ظرفیت زراعی و بدون کاربرد سوپرجاذب حاصل شد. بر اساس نتایج این تحقیق، آبیاری گیاه رزماری در حد ظرفیت زراعی باعث بهبود اکثر صفات مورفولوژیک آن شد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، تنش خشکی، سوپرجاذب، خصوصیات مورفولوژیک
  • فائقه سلیقه دار، علیرضا صفری، ایوب ملااحمد نالوسی، صابر اوستان صفحات 113-124
    آلوئه ورا یکی از معروف ترین گیاهان زینتی است که به طور گسترده در ساخت دارو و مواد آرایشی مورد استفاده قرار می گیرد. آزمایشی با هدف بررسی اثر نسبت های مختلف پیت و پرلیت بر خصوصیات کمی و کیفی آلوئه ورا به صورت اسپلیت پلات در زمان در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج بستر کشت شامل پیت، پیت و پرلیت (1:3 حجمی)، پیت و پرلیت (1:1 حجمی)، پیت و پرلیت (3:1 حجمی) و پرلیت (کرت اصلی) در پنج زمان مختلف (کرت فرعی) اجرا شد. نتایج نشان داد که اضافه کردن پرلیت به محیط کشت پیت باعث افزایش میزان رشد و شاخص های کمی و کیفی آلوئه ورا شده است. بیشترین میزان آنتی اکسیدان، فنل کل، آلوئین و درصد وزن خشک از گیاهان کشت شده در محیط کشت پیت و پرلیت (3:1 حجمی) به دست آمد. اما بیشترین تعداد برگ، ارتفاع گیاه، تعداد پاجوش، وزن ریشه، وزن برگ، وزن کل، وزن ژل و وزن ماده خشک برگ در گیاهان کشت شده در محیط کشت پیت و پرلیت (1:1 حجمی) مشاهده شد. طبق نتایج این تحقیق، برای افزایش شاخص های کمی و کیفی آلوئه ورا می توان محیط کشت پیت و پرلیت (1:1 حجمی و 3:1 حجمی) را توصیه کرد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، فنل کل، آلوئین، ژل
  • علیرضا رهی صفحات 125-137
    استفاده از باکتری های تولید کننده مواد غذایی مورد نیاز گیاه و به کارگیری روش های مناسب حاصل خیزی خاک و تغذیه گیاه علاوه بر حفظ محیط زیست و سلامتی انسان، از کاربرد غیرضروری و بی رویه مصرف کودهای شیمیایی نیز اجتناب می کند. بنابراین، برای رسیدن به چنین هدفی، آزمایشی گلخانه ای در شهرستان دماوند در سال 1391 با استفاده از باکتری های حل کننده فسفات و تثبیت کننده نیتروژن در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل مصرف نیتروپلاس به میزان 4 لیتر در هکتار، مصرف بیوسوپرفسفات به مقدار 2 لیتر در هکتار، مصرف همزمان 4 لیتر نیتروپلاس و 2 لیتر بیوسوپرفسفات و شاهد (عدم مصرف نیتروپلاس و بیوسوپرفسفات) بودند که مقادیر مورد نیاز برای هر گلدان محاسبه و اعمال شد. ویژگی های مورد اندازه گیری شامل ارتفاع بوته، وزن تر و خشک ریشه، برگ و ساقه، طول ریشه، قطر ساقه، تعداد و سطح برگ و میزان کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و کاروتنوئید بودند. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که صفات مورد بررسی این تحقیق به طور معنی داری تحت تاثیر کود نیتروپلاس و بیوسوپرفسفات قرار گرفته اند. نتایج نشان داد که تیمارهای آزمایش، وزن تر و خشک اندام هوایی، کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل را در مقایسه با شاهد افزایش معنی داری دادند.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، کود زیستی، رشد رویشی
  • محمدرضا اصغری پور، مدینه بیژنی صفحات 137-150
    هدف از این مطالعه، ارزیابی تاثیر میکوریزا و فسفر بر سمیت و قابلیت جذب آرسنیک توسط شنبلیله، پس از افزودن آرسنیک به خاک، بود. در این مطالعه گلخانه ای، گیاهانی که با سه گونه میکوریزا در خاک هایی با سطوح مختلف آرسنیک و فسفر کاشته شده بودند مقایسه شدند. سمیت آرسنیک برای گیاهان بررسی و تجمع آرسنیک در بافت ها، همچنین جذب عناصر پرمصرف و غلظت رنگیزه های فتوسنتزی تعیین گردید. بر اساس نتایج، افزودن آرسنیک به طور معنی داری رشد، جذب عناصر غذایی و رنگیزه های فتوسنتزی گیاه را کاهش داد. مقادیر زیادی آرسنیک در بافت های گیاهان تجمع یافت. بیشترین آرسنیک جذب شده در ریشه حفظ شد و ریشه ها غلظت آرسنیک بیشتری نسبت به شاخساره داشتند. فسفر و میکوریزا نیز بجز بر غلظت سدیم، بر سایر صفات تاثیر معنی داری داشتند. در این بررسی، اثر متقابل بین آرسنیک و فسفر و بین آرسنیک و میکوریزا بر غلظت کاروتنوئیدها، پتاسیم و آرسنیک شاخساره معنی دار بود. فسفر و میکوریزا نقش تعدیل کننده و کاهنده اثر منفی سمیت آرسنیک را بر این خصوصیات دارا بودند. نتایج این آزمایش نشان داد که کود فسفر و همزیستی میکوریزایی در شنبلیله می تواند از طریق افزایش جذب عناصر و غلظت رنگیزه های فتوسنتزی در کاهش اثرهای منفی تنش آرسنیک موثر باشد.
    کلیدواژگان: تنش فلزات سنگین، عناصر غذایی، کلروفیل، کود زیستی
  • مهدی محمودزاده، میرحسن رسولی صدقیانی، حمایت عسگری لجایر، فاطمه سفیدکن صفحات 151-163
    در این تحقیق، اثر باکتری های ریزوسفری محرک رشد گیاه و قارچ های میکوریز آربوسکولار بر درصد، عملکرد و ترکیب شیمیایی اسانس اندام هوایی گیاه دارویی نعناع فلفلی، در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در سال 1389 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه بررسی شد. تلقیح با سه گونه باکتریایی از گروه باکتری های ریزوسفری محرک رشد گیاه (ازتوباکتر، باسیلوس و سودوموناس)، سه گونه قارچ میکوریزی (گلوموس موسه، گلوموس اینترارادیسز و گلوموس فسیکولاتوم) و تیمار بدون تلقیح باکتریایی و قارچی (شاهد) تیمارهای آزمایشی بودند. نتایج حاکی از این بود که بیشترین درصد حجمی اسانس (77/2 درصد) و عملکرد (259/0 میلی لیتر در گلدان) به ترتیب به تیمار گلوموس فسیکولاتوم و سودوموناس تعلق گرفت. آنالیز شیمیایی اسانس نشان داد که در تمامی تیمارها ترکیب های غالب اسانس منتول، منتون، ایزومنتون، 1،8- سینئول، پولگون و منتوفوران بودند. بیشترین مقدار منتول (27/42 درصد)، منتون (33/19 درصد)، ایزومنتون (77/16 درصد)، 1،8- سینئول (16/10 درصد)، پولگون (34/7 درصد) و منتوفوران (61/6 درصد) به ترتیب در تیمارهای شاهد، گلوموس موسه، باسیلوس، ازتوباکتر، گلوموس اینترارادیسز و سودوموناس به دست آمد. همچنین، مقایسه ترکیبات ترپنی نشان داد که مقدار مونوترپن های اکسیژنه با کاربرد تیمارهای گلوموس موسه، گلوموس فسیکولاتوم، باسیلوس و سودوموناس و مونوترپن های هیدروکربنه با کاربرد تیمارهای گلوموس فسیکولاتوم، گلوموس اینترارادیسز و ازتوباکتر افزایش یافت. مقدار کلی مونوترپن ها و سزکوئی ترپن های هیدروکربنه در تمام تیمارها افزایش نشان داد. به طور کلی، نتایج بیانگر آن است که تیمارهای قارچی و باکتریایی مختلف، اثرهای متفاوتی بر ترکیبات شیمیایی اسانس نعناع فلفلی دارند. بنابراین، با توجه به نیاز صنایع مختلف به اسانس نعناع فلفلی با ترکیب شیمیایی مشخص، می توان پیشنهاد نمود که تلقیح این گیاه با تیمارهای باکتریایی و قارچی برای به دست آوردن ترکیب شیمیایی مورد نظر انجام شود.
    کلیدواژگان: اکتری محرک رشد، قارچ میکوریز آربوسکولار، ترپنوئید، نعناع فلفلی
  • سیف الله فلاح، فتانه سلطانی نژاد صفحات 163-178
    به منظور بررسی برهمکنش کادمیم با سطوح مختلف نیتروژن آلی و معدنی بر خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه دارویی خرفه، آزمایشی در گلخانه پژوهشی دانشگاه شهرکرد در سال 1391 اجرا شد. تیمارهای نیتروژن شامل چهار سطح کاربرد جداگانه (60 و 120 میلی گرم نیتروژن در کیلوگرم خاک از منابع کود گاوی و کود اوره)، سه سطح کود تلفیقی (90 میلی گرم نیتروژن در کیلوگرم به نسبت 2:1، 1:1 و 1:2 از منابع کود اوره و کود گاوی) و شاهد (عدم مصرف کود) به عنوان فاکتور اول و دو سطح کادمیم (10 میلی گرم کادمیم بر کیلوگرم خاک و عدم کاربرد کادمیم) به عنوان فاکتور دوم مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که کادمیم باعث کاهش معنی دار کلروفیل ها و کاروتنوئیدهای برگ، ارتفاع بوته، تعداد برگ، وزن خشک ساقه، وزن خشک برگ و وزن خشک اندام هوایی گیاه شد. ولی افزایش مصرف نیتروژن، در شرایط کاربرد و عدم کاربرد کادمیم، موجب افزایش معنی دار صفات یاد شده گردید. بیشترین عملکرد خرفه در تیمار 120 میلی گرم نیتروژن از منبع کود گاوی حاصل شد. از طرفی، عملکرد خرفه در تیمار 120 میلی گرم نیتروژن از منبع اوره با تیمار تلفیقی 1:1 از منابع کود گاوی و شیمیایی اختلاف معنی داری نداشت. به طور کلی، می توان اظهار نمود که با تامین نیتروژن از منبع کود دامی نه تنها پتانسیل عملکرد خرفه افزایش می یابد، بلکه اثر تنش کادمیم بر رشد این گیاه نیز تعدیل می گردد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، تعدیل تنش، کود گاوی، کلروفیل، فلزات سنگین
  • صلاح الدین مرادی، ل صفحات 179-192
    برای بررسی پیامد کاربرد قارچ میکوریز آربسکولار (گلوموس موسه و گلوموس اینترارادیسز) و باکتری مزوریزوبیوم سیسری در سه سطح رطوبتی ]28% (ظرفیت زراعی)، 15% (مکش 5- بار) و 9% (مکش 10- بار)[ بر ویژگی های ریخت شناسی ریشه و اندام هوایی نخود، یک آزمایش فاکتوریل در شرایط گلخانه ای در خاک سترون در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که خشکی خاک بر شمار غلاف، شمار دانه، وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی، بلندی بوته، درازی و حجم ریشه پیامد چشمگیر داشت. کاربرد مزوریزوبیوم بر شمار گره ها، شمار غلاف، شمار دانه، وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی، بلندی بوته، درازی و حجم ریشه و کاربرد میکوریز گلوموس موسه نیز بر بلندی بوته پیامد چشمگیر داشت. برهمکنش رطوبت و میکوریز و همچنین میکوریز و ریزوبیوم بر وزن تر و خشک اندام هوایی معنی دار شد. پیامد برهمکنش رطوبت و باکتری ریزوبیوم تنها بر شمار گره ها معنی دار شد. نظر کلی، بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی (به ترتیب 6/44 و 53/10 گرم) در تیمار مایه زنی نخود با گلوموس موسه و ریزوبیوم در رطوبت ظرفیت زراعی به دست آمد و همچنین گلوموس موسه هم در تنش خشکی و هم در نبود تنش، نسبت به گلوموس اینترارادیسز، کاراتر بود.
    کلیدواژگان: نش زنده، تنش غیر زنده، همزیستی، تثبیت بیولوژیک
|
  • F. Lotfy, H. Sodaeizadeh, S. A. M. Mirmohammady Maibody, A. Mosleh Arani Pages 1-9
    The ability of hydrogels to absorb large amounts of water implies that they both provide less soil water losses by preventing deep percolation of water and also increase water use efficiency of plants leading to decrease the effects of water deficiency due to salinity stress on crops. To study the effect of two types of superabsorbent (Stockosorb and Xanous) on growth of greenhouse cucumber under saline-soil conditions, a factorial experiment based on completely randomized design with 12 replications was carried out in Research Greenhouse of Yazd University. At the first stage of the experiment, effect of applying superabsorbent polymers (Stockosorb and Xanous) at three levels (0, 3 and 6 g/kg dry soil) was investigated 25 days after planting by measuring different characteristics including number of leaves, plant height, leaf length and leaf width. At the second stage, the abovementioned characteristics, along with the number of flowers and fresh and dry weight of plants, were measured 35 days after planting. Results indicated that at both stages, adding Stockosorb to the saline soil (EC= 5 dS/m) significantly increased all measured parameters when compared to the control. Application of two levels of Xanous hydrogel to the saline soil had no significant effect on measured traits, except on number of flowers, as compared to the control. Variations of number of flowers in both hydrogel treatments, and at both application levels, showed that using superabsorbent could be important in enhancing the crop yield under difficult saline conditions.
    Keywords: Superabsorbent, Stockosorb hydrogel, Xanous, Saline soil
  • H. R. Rahmani, E. Mohammadi Goltapeh, N. Safaie Pages 11-21
    Microbial endophytes, which are considered as the most important soil microorganisms, increase the yield of their host plants by creating changes in their genetic, physiological and ecological traits. Pirifomospora indica fungus is a member of Sebacinales order, which increases plant biomass and resistance to living and non-living stresses. In this study, effect of different concentrations [0 (control), 80, 160, 250 and 330 spores/ml) of endophytic fungus P. indica on plant height, chlorophyll indicator and branching of strawberry, under hydroponic culture, was examined in a completely randomized design with 28 replications. P. indica was inoculated by injecting around roots of strawberry plants. Two months after fungal inoculation, plant height and chlorophyll content was measured by using coulisse and SPAD, respectively. Results showed that maximum chlorophyll content, branching and plant height belongs to 330 spores/ml treatment with 15%, 30% and 24.5% increase as compared to control, respectively. Also, there was no significant difference among 80, 160 and 250 spores/ml treatments, while 330 spores/ml treatment was significantly different from other treatments (P≤ 0.01). Therefore, it can be concluded that high concentrations of fungus P. indica can affect the abovementioned traits and thus could have a positive effect on strawberry plant's growth and yield.
    Keywords: Pirifomospora indica, Strawberry, Hydroponic, Endophyte, Chlorophyll indicator, Plant height
  • A. Bastami, M. Majidian Pages 23-33
    In order to compare the effect of mycorrhizal fungi, phosphate biofertilizer and manure application on growth parameters and dry weight of coriander medicinal plant, a factorial pot-experiment, based on randomized complete design with three replications, was carried out in 2012, in Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Iran. The factors were mycorrhizal inoculation Glomus mosseae (inoculated and non- inoculated), phosphate biofertilizer (0, 35 and 70 kg/ha) and cattle manure (0, 10 and 20 ton/ha). Results indicated that mycorrhizal inoculation and phosphate biofertilizer had significant effect on all evaluated traits. Maximum dry weight of plants, stem diameter, number of branches per plant, plant height, length of roots, dry weight of roots, and total chlorophyll and carotenoid content of leaves were found to be 24, 200, 23, 50, 13, 33, 36 and 58 percent, respectively, higher than the application of 20 ton/ha of manure. But, the highest number of umbrellas per plant was obtained by applying 70 kg/ha biofertilizer, which was 4% more than the application of 20 ton/ha manure. Based on the results, biofertilizers (mycorrhizal inoculation and phosphate biofertilizer) provide more favorable conditions, compared to the manure, in increasing the yield of coriander plant, for sustainable agriculture under greenhouse culture.
    Keywords: Sustainable agriculture, Mycorrhizal fungi, Phosphate biofertilizer, Manure, Coriander
  • A. Peimani Foroushani, N. Poorjavad, M. Haghigh, J. Khajehali Pages 35-46
    Considering the increase of using vermicompost fertilizers in greenhouse cultivation, effect of vermicompost application on growth characteristics of tomato and one of its major pests [greenhouse whitefly, Trialeurodes vaporariorum (Hem:Aleyrodidae)] was investigated. The experiment consisted of five treatments: control (without vermicompost), 30% and 60% solid vermicompost fertilizer, and 40% and 20% aqueous extracts of vermicompost. Effect of vermicompost on greenhouse whitefly was tested for two different cases of with-choice and no-choice. Results showed that significant increase in shoot dry weight and root dry weight of tomato in vermicompost treatments. The highest increase (18 and 12 fold, respectively) was observed in plants treated with 60% solid vermicompost. The highest amount of nitrogen (0.43 mg/kg), potassium (14.56 mg/kg) and phenol (1130.46 ppm) was recorded in60% solid vermicompost treatment. Also, application of vermicompost reduced the percentage of infested leaves to whitefly, such that the lowest amounts were 6.67% and 8.97% in 60% and 30% solid vermicompost treatments, respectively, and 10.53% in 40% aqueous extract of vermicompost. The mortality of the second instar nymph of greenhouse whitefly-the stage that insects become fixed to the leaves by their sucking mouthparts- was increased (about 10%) by application of vermicompost.
    Keywords: Tomato, Sucking pest, Choice test, No, choice test, Greenhouse culture
  • L. Gholami, J. Yasrebi, N. A. Karimian, M. Zarei, A. Ronaghi Pages 47-58
    A greenhouse experiment was conducted to study the effect of zinc rates, arbuscular mycorrhiza and organic matter, on corn growth and micronutrients-uptake in a calcareous soil. Experimental design was factorial based on complete randomized design with 3 replications. Treatments consisted of 3 levels of Zn (0, 5 and 10 mg Zn/kg), 2 types of organic manure (sheep manure and municipal waste compost, each at 0 or 1% w/w) and 2 levels of mycorrhiza (no inoculation and inoculation with Glomus intraradices). Plants were harvested 8 weeks after emergence and used for chemical analysis. Roots were used to determine the degree of colonization. Results showed that application of Zn increased plant dry matter weight, total Zn and Cu uptake, root mycorrhizal colonization and decreased total Fe and Mn uptake. Arbuscular mycorrhiza increased plant dry matter weight, root mycorrhizal colonization and total Zn, Fe, Mn and Cu uptake. Application of both organic manures increased plant dry matter weight, root mycorrhizal colonization and total Zn, Fe, Mn and Cu uptake.
    Keywords: Micronutrients, Arbuscular mycorrhiza, Organic Matter, Corn
  • B. Kermanizadeh, A. Gholamalizadeh Ahangar, S. K. Sabbagh, A. Sirousmehr Pages 59-69
    This research was conducted in order to evaluate the direct effects of organic and biofertilizers on yield of two native wheat cultivars (Bolani and cross-Bolani) in Sistan area. The experiment was performed as a factorial, based on a completely randomized design with three replications, in Research Greenhouse of University of Zabol. In this study, fertilizer factor at 8 levels [Vermicompost (F1), vermicompost compost (F2), vermicompost mycorrhiza (F3), vermicompost mycorrhiza compost (F4), compost (F5), compost mycorrhiza (F6), mycorrhiza (F7) and control (no fertilizer application, F8)] and two wheat cultivars [Bolani (C1) and cross-Bolani (C2)] were considered. Results showed that the highest grain yield (1.13 g/pot) was obtained from combination of mycorrhiza and cross-Bolani treatments (F7C2). Combined treatments of compost mycorrhiza and cross-Bolani (F6C2) and vermicompost compost and cross-Bolani (F2C2) were more suitable for nitrogen uptake. The highest percentage of protein (10.27%) was resulted from F6C2 and F2C2 treatment. Overall, combined treatments of F6C2 and F2C2 seem appropriate for Bolani and cross-Bolani wheat cultivars.
    Keywords: Wheat, Organic fertilizer, Vermicompost, Mycorrhiza, Compost
  • Z. Panam, A.R. Astaraei, A. Lakzian Pages 71-83
    This study was conducted to assess the effects of zinc oxides (nano and ordinary) and Glomus intraradices fungi on yield concentration of micronutrients in green bean plant, by employing a factorial, completely randomized design, and three replications, under greenhouse conditions. The experimental factors included two levels of Glomus intraradices (with and without inoculation), two types of zinc oxide (nano and ordinary( and four levels of zinc oxide (0, 50, 100 and 200 mg/kg(. Results showed that 100 mg/kg nano zinc-oxide treatment with Glomus intraradices had significant effects on growth and yield of green bean. Concentration of Zn, Cu and Fe in plant, dry weight of roots and shoots per pot, length of roots and shoots per pot, and 100-seed weight were increased. Nano zinc-oxide treatments enhanced all measured parameters more than ordinary zinc-oxide treatments. Also, Glomus intraradices had positive significant effects on Zn, Cu and Fe concentrations in green bean plant.
    Keywords: Nanotechnology, Nanofertilizers, Glomus intraradices fungi, Green bean
  • S. Mahmoudi, A. Mohammadkhani, V. Rouhi Pages 85-97
    Aloe vera is one of the medicinal plants, resistant to drought and high temperatures, that its gel has many applications in pharmaceutical, health and food industry. This experiment was conducted to determine the effects of salinity stress, caused by sodium chloride (NaCl) and calcium chloride (CaCl2), on leaf weight, gel content and ratio of some nutrients in Aloe vera, in Research Greenhouse of Shahrekord University, in 2012. This experiment was based on a randomized complete blocks design with 16 treatments and three replications. Treatments included four levels of NaCl concentration (0 (control), 30, 60 and 90 mM), three levels of CaCl2 (5, 10, 20 mM) and combinations of the two salts Based on the results, effect of salinity on wet and dry weight of leaf and gel, percentage of sodium, calcium, magnesium, potassium, and K/Na and Ca/Na ratio was significant. Increasing the concentration of NaCL, CaCl2 or their combination, reduced the percentage of magnesium, calcium, potassium, wet and dry weight of gel content and leaf yield. Results of this study showed that Aloe vera is not much tolerant to salt stress and its cultivation is not recommended in soils with EC value of more than 7 dS/m. Overall, under similar EC, the toxicity of NaCl is more than CaCl2 and attention to potassium and calcium nutrition is important under salinity stress.
    Keywords: aloe Vera, Salt stress, Gel, Mineral nutrients
  • A. Ziaei, M. Moghaddam, B. Kashefi Pages 99-111
    In order to study the effects of superabsorbent polymers and drought stress on some morphological characteristics of Rosmarinus officinalis, a pot experiment was conducted as factorial, based on completely randomized design with four replications, in which factors included four levels of drought stress (irrigation up to 100, 75, 50 and 25 percent of field capacity (FC) level, respectively) and two levels of superabsorbent (without superabsorbent, and with one g superabsorbent per kg) in the Research Greenhouse of Islamic Azad University, Saveh Branch. The investigated traits were plant height, number of primary branches, fresh and dry weights of aerial parts, roots and whole plant, and also dry weight of leaves and stem. Results of this study showed that interaction effect of these two factors was significant on all of the examined characteristics, except plant height, dry weight of leaves and ratio of leaf to stem dry weight. The highest number of primary branches (9.55 branches/plant), fresh root weight (17.7 g/plant), dry root weight (10 g/plant) and total dry weight of the plant (33.75 g) was observed in 100% FC treatment with superabsorbent application. Also, the highest dry weight of leaves (12.3 g/plant), dry weight of stem (13.3 g/plant), fresh weight of shoots (58.3 g/plant), dry weight of shoots (23.8 g/plant) and whole-plant fresh weight (71.7 g/plant) were obtained in 100% FC treatment and without superabsorbent. Based on the results of this study, irrigation of rosemary at the field capacity level improves most of its morphological characteristics.
    Keywords: Medicinal plants, Drought stress, Superabsorbent, Morphologic traits
  • F. Salighehdar, A. R. Safari, A. Molaahmad Nalousi, S. Avestan Pages 113-124
    Aloe vera is one of the most popular ornamental plants that is widely used in production of medicines and cosmetics. To investigate the effect of different ratios of peat and perlite on quantitative and qualitative characteristics of Aloe vera, a split-plot experiment, arranged as completely randomized design, with five substrates (peat, peat and perlite (1:3 v/v), peat and perlite (1:1 v/v), peat and perlite (3:1 v/v) and perlite, (main plots)) at five different times (sub-plots) was conducted. Results showed that adding perlite to peat substrate increased the growth rate and quantitative and qualitative indices of A. vera. Maximum amount of antioxidants, total phenols, aloin and dry weight of plants were observed in peat and perlite substrate (3:1 v/v). But, maximum number of leaves, plant height, number of shoots, root weight, leaf weight, total weight, gel weight and dry weight of leaves were observed in plants grown in peat and perlite substrate (1:1 v/v). Based on these results, the peat and perlite substrate (1:1 and 3:1 v/v) could be recommended to increase quantitative and qualitative indices of Aloe vera.
    Keywords: Antioxidant, Total phenol, Aloin, Gel
  • A. R. Rahi Pages 125-137
    Using bacteria for producing plant nutrients, applying proper methods of soil fertility, and nutrition of plants, other than preserving environment and human health, eliminates unnecessary and wasteful use of chemical fertilizers. Thus, in order to achieve this aim, a greenhouse experiment was carried out, based on completely randomized design with three replications, in Damavand city, during 2012, using phosphate-dissolving and nitrogen-fixing bacteria. Treatments were super nitro plus (4 lit/ha), bio super phosphate (2 lit/ha), super nitro plus (4 lit/ha) bio super phosphate (2lit/ha) simultaneously, and control (no fertilizer). The necessary amount of each fertilizer per pot was calculated and applied. The measured traits consisted of plant height, fresh and dry weight of roots, leaves and stem, root length, stem diameter, number of leaves, leaf area, and concentration of chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll and carotenoids. Analysis of variance of data showed that most of the studied traits were affected by super nitro plus and bio super phosphate fertilizers. Results indicated that the experimental treatments significantly increased fresh and dry weight of shoot, chlorophyll a, chlorophyll b and total chlorophyll content as compared to control treatment.
    Keywords: Medicinal plants, Biofertilizer, Vegetative growth
  • M. R. Asgharipour, M. Bijani Pages 137-150
    The aim of this study was to evaluate the effects of mycorrhizal inoculation and phosphorus (P) application on arsenic (As) toxicity and absorption by fenugreek, after application of As to soil. In this greenhouse experiment, plants inoculated with three mycorrhizal species and grown in soils with different levels of applied P and As, were compared. Phytotoxicity of As was determined by studying plant growth, As accumulation, as well as uptake of macronutrients and concentration of photosynthetic pigments. Based on the results, addition of As significantly reduced plant growth, uptake of macronutrients and concentration of photosynthetic pigments. Most of the absorbed As was retained in roots and fenugreek roots had higher concentration of As than the shoots. In addition, P and mycorrhiza had a significant impact on all traits, except sodium concentration. In this study, the interaction between As vs. P as well as between As vs. mycorrhiza was significant on concentration of carotenoids, potassium and arsenic in shoots. P and mycorrhiza had a moderating role and decreased the negative effects of arsenic toxicity on these properties. Results of this experiment revealed that application of P fertilizer and mycorrhizal inoculation in fenugreek could be effective in reducing the negative effects of As stress by increasing the uptake of nutrients and concentration of photosynthetic pigments.
    Keywords: Heavy metals stress, Nutrients, Chlorophyll, Bio, fertilizer
  • M. Mahmoudzadeh, M.H. Rasouli Sadaghiani, H. Asgari Lajayer, F. Sefidkon Pages 151-163
    This experiment was carried out to study the effect of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) and arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) on essential oil content, yield and composition of shoots in peppermint (Mentha piperita L.), based on completely randomized design with three replications, in the Research Greenhouse of Faculty of Agriculture, Urmia University, in 2010. Inoculation with three species of PGPR (Azotobacter, Bacillus and Pseudomonas) and three species of AMF (Glomus mosseae, Glomus intraradices and Glomus fasciculatum) and control (no bacterial or mycorrhizal inoculation) were the experimental treatments. Results revealed that the highest essential oil content (2.77%) and yield (0.259 ml per pot) was obtained in Glomus fasciculatum and Pseudomonas treatment, respectively. Chemical analysis of the essential oil showed that in all the treatments, the main components of the oil were menthol, menthone, isomenthone, 1,8- cineole, pulegone and menthofuran. The highest values of menthol (42.27%), menthone (19.33%), isomenthone (16.77%), 1,8- cineole (10.16%), pulegone (7.34%) and menthofuran (6.61%) were obtained in control, Glomus mosseae, Bacillus, Azotobacter, Glomus intraradices and Pseudomonas, respectively. Comparison of terpenoids content indicated that the amount of oxygenate monoterpene increased with application of Glomus mosseae, Glomus fasciculatum, Bacillus and Pseudomonas and hydrocarbonate monoterpene with Glomus fasciculatum, Glomus intraradices and Azotobacter. Total amount of monoterpene and hydrocarbonate sesquiterpene increased in all the treatments. In general, the results showed that different bacterial and fungal treatments have different effects on chemical composition of the essential oil of peppermint. Therefore, to achieve the needs of different industries for specific chemical profile of peppermint essential oil, it can be suggested that this plant be inoculated with bacterial and fungal treatments to get the desired chemical components.
    Keywords: Essential oil, PGPR, AMF, Terpenoids, Peppermint
  • S. Fallah, F. Soltaninejha Pages 163-178
    In order to investigate the interaction of cadmium (Cd) and different levels of organic and inorganic nitrogen (N) on some physiological and morphological traits of purslane (Portulaca oleraceae) medicinal plant, an experiment was conducted in Research Greenhouse of Shahrekord University, in 2012. Nitrogen treatments were consisted of four separate application levels (60 and 120 mg N/kg soil in the form of urea and cattle manure), three levels of combined-fertilizer application (90 mg N/kg as ratios of 2:1, 1:1 and 1:2 from urea and cattle manure, respectively), and control (no fertilizer and manure) as the first factor and two levels of Cd (10 mg Cd per kg soil and no Cd application) as the second factor. Results showed that Cd significantly decreased leaf chlorophyll, leaf carotenoids, plant height, number of leaves, leaf dry weight, stem dry weight and shoot dry weight. However, increasing N application significantly increased the aforementioned traits under Cd and without Cd application. The greatest purslane yield was obtained in 120 mg N/ kg as cattle manure. On the other hand, there was no significant difference between 120 mg N/kg as urea and combined treatment (1:1) as cattle manure and chemical fertilizer. In general, it can be concluded that application of animal manure not only would increase potential yield of purslane, but also mitigates the Cd stress effect on growth of purslane crop.
    Keywords: Medicinal plants, Stress mitigation, Cattle manure, Chlorophyll, Heavy metals
  • S. Morad, H. Besharati, V. Faizi, Asl, J. Sheikhi Pages 179-192
    To evaluate the effect of arbuscular mycorrhizal (AM) fungi (Glomus mosseae and Glomus intraradices) and Mesorhizobium Ciceri bacteria at three soil moisture levels [28% (field capacity, FC), 15% (-5 bar suction) and 9% (-10 bar tension) by weight] on morphological properties of root and aerial parts of chickpea, a greenhouse factorial experiment, arranged as a complete randomized design, was conducted in a sterilized soil. Results showed that moisture treatment had significance effect on number of pods, number of seeds, fresh and dry weight of root and aerial parts, plant height and root length and volume. Application of Mesorhizobium was effective on number of nodes, number of pods, number of seeds, fresh and dry weight of root and aerial parts, plant height, root length and volume. Glomus mosseae had significant effect on plant height. Interaction of moisture and AM fungi was significant on fresh and dry weight of root and aerial parts. Interaction effect of Mesorhizobium and soil moisture was only significant on number of nodes. In general, the highest fresh and dry weight of aerial parts (44.6 and 10.53 grams, respectively) was obtained by inoculation of chickpea by rhizobium bacteria and Glomus mosseae at FC moisture level, and AM fungi Glomus mosseae was more efficient compared to Glomus intraradices in both drought stress and without stress conditions.
    Keywords: Live stress, Abiotic stress, Symbiosis, Biologic fixation